Thursday, October 13, 2011

Fire and Forget - Ada Berani?

Gua nak rehat kejap dari tulis cerpen-cerpen bagai ni. Hari ni gua nak kupas sikit tentang topik yang agak hangat, tapi ramai yang tak nak ngaku. Kunun-kunun nanti jatuh la lu orang punya saham. Tapi still, kalau tak di setelkan ini masalah, mentang tu akan membesar dan melekat sampai bila-bila persis cagu dijari kaki yang tak berbasuh.

Siapa yang tak pernah jatuh cinta, kan? Dari seganas-ganas Adolf Hitler sehingga selembut-lembut Jaafar Onn sekalipun pernah merasakannya. Bayangkan lu ternampak gadis/jejaka yang lu impikan selama ini, berambut mayang mengurai, pipi bak telur itik dikupas-kupas, pinggang ramping bak kerengga, tinggi melampai bak model keluaran dari Milan. Dan hati lu sudah jatuh cinta lagi pantas dari kejatuhan nilai Ringgit Malaysia apabila di sabotaj George Soros. Nak-nak kalau yang korang minat tu satu tempat kerja dengan lu atau meniaga kuih lompang betul-betul depan pintu pagar rumah lu.

Yang menjadi masalahnya lu orang tak berapa nak cukup hormon testosteron atau estrogen untuk bagitau yang lu suka kat dia, betul tak?

Antara sebab-sebab popular yang selalu dijadikan alasan dalam medula oblongata lu orang untuk TIDAK  meluahkan hati dan perasaan pada sang gadis/jejaka idaman:

"Gua ni tak hensem mana, takkan lah dia boleh syok kat gua balik?"

"Eh, mesti dia dah ada kapel kan? Orang macam dia tu takkan lah single lagi."

"Karang kalau gua luahkan perasaan kalau dia lempang macam mana?

"Saya ni pemalu orangnya."

"Ahh. Single is always better lah."

Dan di situlah akan bermulanya masalah yang akan menghantui hidup lu orang sampai bila-bila. Di sini gua offer satu jalan penyelesaian yang teramat sangat mudah dalam bentuk dua suku kata; TERUS TERANG.



Yes. Terus terang saja pada sang gadis/jejaka idaman lu orang tu, kalau boleh lagi lekas lagi bagus. Campakkan alasan-alasan remeh yang bermain dalam otak tu kedalam parit, cari keberanian dalam jiwa untuk meluahkan segalanya. But a word of advice, jangan lah lu orang main terjah jek, memang makan penampor lah jawabnya.

Do it gracefully, a step at a time. Mulakan salam perkenalan, kemudian pelan-pelan lu orang kasi cucuk itu jarum. And only when the timing is right, go for the kill! Just let go, macam pemberontak Afghanistan guna misil Stinger untuk tembak helikopter Hind-D milik Russia masa Perang Afghan dulu, just fire and forget.

Why, you ask? Kat sini gua senaraikan beberapa sebab kukuh untuk lu orang berterus terang.

1. You got nothing to lose.

Sebenarnya ramai orang takut untuk berterus terang sebab takut dek keputusan yang lu orang akan terima, dan sebenarnya lu orang tak tau lagi what's the result gonna be, kan? Lepas kan je semua yang terbuku di dada, 'cause you got nothing to lose but a lot to gain. Walau ayat yang lu orang ada tak sehebat ayat Romeo mahupun Kasyah, but you gotta at least try your luck. Bak kata orang putih, belum try belum tau, ye dak? Karang kalau dah dapat lu orang jugak yang seret satu kampung nak tunjuk kat orang.

2. Fikir lah yang positif!

Sebenarnya lu orang selalu fikirkan benda yang belum lagi berlaku, dan maybe takkan berlaku. Belum start kereta lu dah takut eksiden. Sentiasa tanam dalam kranium lu orang tu fikiran yang positif. Bayangkan kalau dia yang lu impikan tu akhirnya dalam genggaman, alangkah indahnya dunia masa tu. Jangan sekali-kali bayangkan benda negatif, nak-nak dalam situasi yang sebegini.

3. It's worth the effort. Berbaloi-baloi!

Adakah lu orang nak tunggu sampai buah hati pengarang jantung lu dikebas orang? Memang melopong lah jawabnya. Time tu nangis keluar darah putih sekalipun dah tarak guna. So, make your move, and do it quickly. Kalau si dia tu memang yang korang nantikan selama ni, sanggup tak kahwin sebab memilih punya pasal, so memang berbaloi sangat lah lu orang punya effort tu.

4. A reason to move on.

Kalaulah pulak ditakdir memang lu kena reject kaw-kaw lepas lu luahkan hati, so what? Menangis lah berapa baldi yang lu orang nak nangis, and then move on. Tak guna kalau takat lu simpan dalam hati selama bertahun-tahun, lepas tu kena kebas terus menonggeng. Baik luahkan, kalau dah di reject tu lu orang dah boleh atur langkah untuk terus maju ke depan. Life must go on, right?

4. Jangan jadik penakut.

And last but not least, please lah jangan jadik penakut. Lu orang merempit sampai langgar road-block boleh pulak, nak ngorat awek lu orang chicken ke? Bukan gua nak mengata, tapi kalau benda macam ni lu orang tak berani nak hadap, banyak lagi benda yang 800 kali ganda lagi menakutkan yang akan lu tempuh sepanjang hayat. So kalu tak berani sekarang, sampai kiamat lah lu kecut.

Kesimpulannya disini, benda yang baik takkan datang bergolek. Kalau nak kenalah usaha sikit, kan? Perasaan yang lu orang ada pada sang gadis/jejaka idaman tu baiklah lu orang luahkan je, jangan kemam lama-lama. Sebab esok lusa, badan yang merana, hati lu terbelah dua.

Jadi ingat, just fire and forget!

Wallahualam. Sekadar coretan hati.


Gambar ihsan dari Google Inc.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...